Dardanel ve Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit’ten Dünya Balıkçılık Günü’ne Özel Öneriler Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Balık!

Kışın kapımızı çaldığı bu günlerde hastalıklara karşı kendimizi korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak en önemli önceliğimiz. Araştırmalar gösteriyor ki haftada en az iki öğün balık tüketmek bağışıklık sistemini destekliyor. Balık, içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle vücudumuzun koruma kalkanını güçlendiriyor. 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü’ne yaklaşırken vücudumuzu koruduğumuz kadar deniz ve okyanusları koruyabilmek de önem kazanıyor.

Balık, dünya çapındaki yaklaşık 2,5 milyar insan için temel protein kaynağı. Deniz ve okyanusların doğal mucizesi balık bizler için son derece önemli. Bu nedenle her yıl 21 Kasım’da sağlıklı su ekosistemlerinin önemini vurgulamak, sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek için Dünya Balıkçılık Günü’nü kutluyoruz.

Soğuk havaların kapımızı çaldığı Kasım ayı ile birlikte hava değişimleri, güneş ışığından yeteri kadar faydalanamamak, kapalı ortamlarda kalmak ve bulaşıcı hastalık riskinin artması gibi faktörler hem metabolizmamızı hem de bağışıklık sistemimizi etkiliyor.

Kış aylarında hastalıklara karşı gardını almanın en iyi yolu iyi beslenmekten geçiyor. Bağışıklık silahlarından birisi de balık. Yeterli ve dengeli beslenmenin kritik önem taşıdığı bu zamanlarda haftada en az iki öğün balık tüketmek doğal savunma hattı olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı oluyor, vücut direncimizi yükseltiyor. Düzenli balık tüketiminin kalp-damar, göz ve cilt sağlığını koruduğunu ve depresyon riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteren pek çok çalışma bulunuyor.

Balık; potasyum, magnezyum, çinko, selenyum, fosfor, iyot, demir gibi minerallerle A, B, C, D, E ve B12 vitaminlerinin yanı sıra omega-3 gibi faydalı yağlar içeriyor. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık hücrelerinin gelişimini ve savunma yeteneklerini destekleyerek birçok hastalığa karşı koruyucu etki sağlıyor.

Güçlü bir bağışıklığın en lezzetli yolu: Balık

Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit, her yaş grubunun balık tüketmesini tavsiye ediyor; “Beslenme, bağışıklık sistemini en çok etkileyen unsurlardan biri. Yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde bağışıklık sisteminin de zayıfladığını biliyoruz. Tüm bunlara ilaveten kaliteli protein ve sağlıklı yağ almanın en lezzetli yolu haftada 2-3 kere balık tüketmekten geçiyor.” diyor.  

Yiğit, şu bilgileri veriyor; “Balığı karnabahar, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, şalgam, soğan, lahana, brüksel lahanası, pazı, roka ve tere gibi mevsim sebzeleriyle de buluşturunca vücut, bağışıklık için duvar örmeye hazır hale geliyor. Örneğin roka, tere, turp ve kırmızı soğanla hazırladığınız bir salatanın üzerine ton balığı koyup limon, zeytinyağı, balzamik sirke ve kekikli sosu gezdirin; çok yakışıyor. Yemeklerin yanına garnitür veya sandviç arasında doyurucu bir öğle öğünü olmaya hazır bir başka tarif; kereviz ve havucu rendeleyin, süzme yoğurt, ton balığı ve baharat (kimyon, pul biber) ekleyip karıştırın. Balık yemeyen çocuklar için harika bir alternatif olarak ise Fish Fingers ile hamburger yapabilirsiniz. Kahvaltıda ekmek üstü çok kolay bir tarif; kızarmış tam tahıllı ekmek üzerine avokado sos sürün ve ton balığı ekleyin, son olarak kekik serpiştirin. Omletlerde, makarnada, pizzada her şekliyle balığa yer vermek mümkün.”

 

 Dardanel’le sofranızda sağlığa yer açın

Üstelik balık ve deniz ürünleri uzmanı Dardanel’in ürün yelpazesindeki sağlıklı, güvenilir ve pratik lezzetlerle bu kış da bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, sofralarınızda sağlığa yer açmak son derece kolay.

Ton balığının yanı sıra sardalya, hamsi, somon, mezgit, karides ve kalamar gibi lezzetleri zahmetsizce, kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Ailenin her üyesini korumak ve cezbetmek de önemli elbette. Yetişkinlere göre bağışıklık sistemi çok daha zayıf olan çocuklara balık sevgisini aşılamak ve balık tüketimini sevdirmek için de ideal bir zamandayız. Kreş, okul gibi kapalı ortamlarda çok fazla zaman geçiren çocuklarımız için ara tatilde Fish Fingers’a eşlik edecek sebzelerle bir öğün hazırlayabilirsiniz. Güvenilir ve yenilikçi ürünler sunan Dardanel, Fish Fingers’ta çiftlik balıklarını değil açık denizlerin tertemiz sularından gelen balıkları kullandığı için aileler, koruyucu içermeyen Fish Fingers’ı güvenle tercih ediyor.

Daha mavi, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya için el ele

Balık tüketimi yaparken sürdürülebilir balıkçılığı da desteklemek önemli. Denizlerin, okyanusların korunması ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için büyük üreticilere önemli görevler düşüyor. Sürdürülebilir balıkçılığı savunan Dardanel, 2013 yılından bu yana Friend of the Sea’nin de (FOS) gönüllü üyesi. Sürdürülebilir deniz ürünlerine verilen FOS sertifikasına sahip olan marka, Türkiye'nin canlı türlerine saygılı ve denizlerle dost ton balığını sunuyor. Bunun yanında ürünlerinde kullanılan ton balıklarının yakalanırken hiçbir yunusa zarar verilmediğini gösteren Dolphin Safe sertifikasına da sahip. Dardanel, ekosistemin sürdürülebilirliği adına olası riskleri azaltmak için somut adımlar atıyor. 2017 yılından bu yana ‘Balığını Sorgula’ adlı bir sistem yürütüyor. Bu sistemle, aldığınız Dardanel ürününün kutusundaki kodu Dardanel.com.tr sitesine girip sofranıza gelen balığın avlanmasından itibaren geçtiği tüm süreçleri görebiliyorsunuz.  

Sağlıkla ve lezzetle kalmak için sofralarınızdan balığı eksik etmeyin. 

Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit’ten Dardanel Ürünleri ile Lezzetli ve Pratik Tarifler  

TONLU BARBUNYA SALATASI

MALZEMELER

6 yaprak marul
½ demet roka
5 yemek kaşığı haşlanmış barbunya
75 gram ton balığı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
 ½ limon suyu

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri bir kaba ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.

 

SOMON FÜME ROLL

MALZEMELER

2 adet kabak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5 dilim somon füme
4 dal dereotu
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı labne
 ½ limon suyu

YAPILIŞI

Kabakları uzun uzun kesin. Tost makinesinde çok az zeytinyağı sürüp ızgara yapın. Bir kapta labne, ince kıyılmış dereotu, sarımsak ve limon suyunu karıştırın. Kabakların üzerine uzunlamasına somon füme koyun. Onun üzerine labneli sosu sürün ve yuvarlayarak rulo haline getirin. Afiyet olsun.

 

TONLU TANTUNİ

MALZEMELER

140 gram ton balığı
1 adet kırmızı soğan
1 diş sarımsak
1 adet yeşil soğan
5-6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet lavaş ekmeği
Tuz, karabiberi kimyon, pul biber
 Sumak

YAPILIŞI

Kırmızı soğan ve yeşil soğanı minik minik doğrayın. Sarımsak rendesiyle birlikte zeytinyağında kavurun. İçine ton balığı ve baharatları ekleyin ve kavurmaya devam edin. En son ince kıyılmış maydanoz ekleyin, biraz daha karıştırıp ocaktan alın. Ayrı bir yerde halka halka doğranmış kırmızı soğan, sumak ve zeytinyağını harmanlayın. Lavaş arasına önce tantuniyi, sonra piyazı ekleyip sarın. Afiyet olsun.

 

FISH FINGERS BURGER

MALZEMELER

1 adet hamburger ekmeği
2-3 adet fish fingers
1 adet domates
1-2 yaprak kıvırcık marul
1 dilim cheddar peyniri
 1 tatlı kaşığı light mayonez (isteğe bağlı)

YAPILIŞI

Fish fingersları fırında pişirin. Hamburger ekmeğinin en altına marul ve halka halka doğranmış domatesi yerleştirin. Fırından yeni çıkmış Fish fingerları koyun, üzerine cheddar peyniri ekleyin ve hamburger ekmeği kapatın. Dilerseniz mayonez ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.
BALIĞINI SORGULA
" width="248" height="244" alt="Dardanel"/>

BALIĞINI SORGULA

  • KODU BUL
  • SORGULA
  • SONUÇ
Aranıyor...

Girdiğin kod 4.2 milyon kayıt arasında aranıyor. Bu işlem biraz sürebilir...

Yönlendiriliyorsunuz...

0%

Girdiğin kod ile ilgili herhangi bir sonuç bulunamadı. Lütfen kontrol edip tekrar dene.d!